Samen goed verzekerd!
Als Verzekeringsadviseur Particulieren draag je bij in het beheer en de verdere uitbouw van een onze particuliere verzekeringsportefeuille. Je bent in staat om op basis van kennis en ervaring risico’s te signaleren en commerciële kansen te benutten.
Als schadebehandelaar ben je verantwoordelijk voor het volledige traject van schadebehandeling. Geen enkele schade is hetzelfde, van een kleine ruitschade tot een grote brand, wat de functie zowel uitdagend als afwisselend maakt.
De Onderlinge Verzekeraar – ruim 100 jaar oud, maar nog steeds van deze tijd.
Inmiddels bestaat onze Onderlinge al ruim 100 jaar. Wat in 1909 is ontstaan uit onvrede met de ‘grote’ landelijke verzekeraars is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde binnen onze regio.
Na een aantal grotere schadegevallen aan het begin van de vorige eeuw, waarbij de ‘grote’ landelijke verzekeraars duidelijk blijk gaven van hun beperkte kennis van het platteland, was de maat vol. Een aantal agrariërs besloot om volgens het model ‘Draagt Elkanders Lasten’ zelf een onderlinge waarborgmaatschappij op te richten naar het voorbeeld zoals dat elders in Nederland al eerder was gedaan. Na een eerste bijeenkomst op 9 september 1909 werd uiteindelijk op 18 november 1909 de ‘Onderlinge Brandwaarborgmaatschappij voor de Brandschouwerij Nieuwerbrug’ opgericht.
Dat de onvrede over de landelijke verzekeraars niet plaatselijk was moge duidelijk zijn. Ook in veel van de ons omliggende gemeenten werd rond dezelfde periode een onderlinge waarborgmaatschappij opgericht. Dat zelfde gebeurde in regio rond Ter Aar, waar op 12 mei 1909 de ‘Onderlinge brandwaarborgmaatschappij Ter Aar’ werd opgericht.
Wat is er veel veranderd! Waar een onderlinge waarborgmaatschappij zich in 1909 nog veelal beperkte tot de verzekering van agrarische risico’s zoals boerderijen, schuren en de veestapel, tegen brand, veranderde dit al snel. Er bleek ook behoefte te zijn om de huisraad te verzekeren tegen het risico van brand. Al snel werd ook de huisraad van de knechten en de ‘daggelders’ opgenomen in de boeken. Daarop volgde ook de notabelen en de overige burgerij.
In het begin van de onderlinge waarborgmaatschappijen werd er nog gewerkt met inleggeld en men ging, als er een grotere schade was, rond met de pet. Ieder lid droeg naar vermogen bij aan de schade van een van de andere leden. Nu zouden we dit ‘Peer-to-peer’ verzekeren noemen.
Door de groei van de waarborgmaatschappij bleek dit model niet langer haalbaar. Daarom besloot het bestuur om een vaste jaarpremie per risico te gaan vragen. Hierdoor kwam er geld in de ‘pot’. Dit geld werd dan gebruikt om een lid na een schade schadeloos te stellen. In principe doen we dat nu nog steeds.
We maken graag kennis met jou! Je vindt ons kantoor in Bergschenhoek en je bent altijd welkom voor een informele kennismaking. Liever online? Geen probleem natuurlijk! Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met jou op.
Weg en Land 20
2661 DB Bergschenhoek